V gréckokatolíckej katedrále v Prešove vystavili kópiu Turínskeho plátna

21.11.2003 Celý región

Kópiu Turínskeho plátna, do ktorého bolo podľa biblického učenia zavinuté mŕtve Ježišovo telo, vystavili podvečer 17. novembra v gréckokatolíckom Katedrálnom...
Kópiu Turínskeho plátna, do ktorého bolo podľa biblického učenia zavinuté mŕtve Ježišovo telo, vystavili podvečer 17. novembra v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Pri príležitosti jeho trvalého uloženia sa konala archijerejská sv. liturgia. Jej hlavným celebrantom bol Ján Babjak, prešovský eparcha.
Kópie Turínskeho plátna sú v súčasnosti len tri na svete, vyrobili ich v roku 2000 a budú postupne uložené v chrámoch v Jeruzaleme, v litovskom Viľňuse a tretia sa dostala do Prešova. Podľa Babjakových slov počas liturgie v zaplnenej katedrále \"treba za tým vidieť nedávno blahoslavených biskupov-mučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasila Hopka\".
Vzácnu relikviu priniesli do Prešova predstavitelia skupiny Ancorn - Priatelia východných cirkví z Turína, z iniciatívy ktorých tento dar bol určený Prešovu. Jeden z nich don Giuseppe Ghiberty viedol po skončení liturgie v katedrále katechézu o Turínskom plátne.
Plátno našlo trvalé umiestnenie na pravej stene katedrály medzi biskupským trónom a kaplnkou sv. Kríža.

(jj)
 

Vyberte región